Zoals in veel landen in de regio, werd ook in Kosovo de wijnbouw door de oude Grieken geïntroduceerd, zo"n 2500 jaar geleden.
Invloeden vanaf zowel de Adriatische zee als de Egeïsche zee op het heersende continentale klimaat, in combinatie met dekalkhoudende klei en bosgronden, vormen perfecte omstandigheden voor wijnbouw.
Als onderdeel van het voormalig Joegoslavië was Kosovo vooral de wijnkelder voor de andere deelstaten. De wijnen uit Kosovo werden daar bij geblend om de wijnen te voorzien van meer kleur, zoetgehalte e.d., om ze daarmee commercieel aantrekkelijk te maken. De voornaamste druivenrassen zijn de bekende internationale rassenen de regionaal bekende vranac.
De politieke status van Kosovo zorgt voor onduidelijkheden in de regio indeling. Alle wijnbouw in Kosovo vindt plaats in het westen van het land. Volgens Kosovaarse wetgeving is dit de enige wijnbouwregio in het land. Volgens de Servische wetgeving echter (Kosovo wordt door Servië niet erkend als land, maar beschouwd als provincie van Servië), bestaan er twee regio"s, beiden in het westen van het land. De belangrijkste wijnbouwcentra bevinden zich in Suhareka (Suva Reka) en Rahovec (Orahovac), waar 90% van de wijnbouw geconcentreerd is.
Kosovo beschikt over een kleine 5000 hectare aan wijngaarden voor commercieel gebruik. Evenals in Servië is het potentieel echter twee maal zo groot. Momenteel wordt, met steun van de EU en VS, veel geïnvesteerd in de modernisering van de wijnbouw (inclusief opleidingen en een "wineroute"), waarmee de wijnbouw in Kosovo een zonnige toekomst tegemoet gaat.