Waar de wijnbouw in Bosnië-Herzegovina reeds 2500 jaar oud is, gaat de wijnbouwgeschiedenis in Servië zelfs nog veel verder terug! In de huidige regio Zupa is de wijnbouw al zo'n 3300 jaar geleden geïntroduceerd door de Thraciërs.
Servië is het thuisland van een hele lange lijst van autochtone druivenrassen, waarvan de witte tamjanika en blauwe prokupac de belangrijkste zijn. Naast de autochtone druivenrassen worden in Servië ook op grote schaal alle bekende internationale druivenrassen verbouwd.
Servië is een uitgestrekt land, waar van noord naar zuid en van oost naar west in 22 verschillende regio's (welke zijn onderverdeeld in 77 districten/appellaties) wijnbouw wordt bedreven. Deze regio's bevinden zich op dezelfde breedtegraden als beroemde franse wijnbouwgebieden zoals Bourgogne, Rhone en Bordeaux.
Op het gebied van ondergrond verschillen de regio's sterk van elkaar, variërend van zandgronden in het noorden (Pannonische laagvlakte) tot kalkhoudende klei in het zuiden en van bosgronden in het westen tot vulkanische gesteenten in het oosten. In het hele land overheerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. De aanwezigheid van rivieren en het overwegend heuvelachtige terrein, omgeven door hooggebergten, creëren een groot aantal microklimaten, met fantastische wijnen tot gevolg.
Momenteel wordt in Servië ongeveer 70.000 hectare wijngaard commercieel gebruikt voor wijnbouw. Het potentieel aan wijngaarden is echter twee maal zo groot, dus de groei zal in de komende jaren sterk toenemen