Het "Melkmeisje van Vermeer" is één van de beroemste schilderijen van Nederland, maar Vermeer schilderde een dienstmeid die melk inschenkt en niet een melkmeisje die ook echt koeien melkt. Wij hebben in Papendrecht dus een echt melkmeisje.
In het tweede kwart van de 19e-eeuw reisden veel zonen van rijke ouders naar het vaste land van Europa om daar op zogenaamde "Grand tour" te gaan. Ze bezochten als studiereis antieke, beroemde steden als Parijs, Rome, Athene enz.
Dordrecht lag op de route en Amerikaanse, Engelse, Schotse, Deense en Franse kunstenaars streken er neer om er het "Hollandse licht" te schillderen en het Dordts Museum te bezoeken om de oude 17e-eeuwse meesters te bewonderen.
Dordrecht was in die tijd nog echt een Middeleeuwse stad waar de tijd had stilgestaan en je nog de zeilschepen en roeiboten met boeren en melkmeisjes kon zien gaan die hun producten aldaar aan wal brachten en verkochten in de straten.
In 1881 werd Dordrecht bezocht door de Amerikaanse kunstenaar Julian Alden Weir. Hij stak samen met zijn broer Robert over naar Papendrecht waar ze contact maakten met een Papendrechtse boerenfamilie en aldoende het "Melkmeisje van Papendrecht" schilderden.
Wijnhuis de Paap wil met deze productlijn op een prettige én smaakvolle manier de historie van het dorp in herinnering brengen.