Een goede kip uit de oven is nog niet zo makkelijk. Maar één ding is zeker; alles valt of staat met een goede kwaliteit kip. Voor dit gerecht gebruikt Fabienne van het Instagramkanaal "Fab Kookt!" dan ook een hele kip van ca. 1,4kg van "De Zeeuwse Kip".
De bereidingstijd is 1,5 uur (de kip kan vooraf 4 tot 24 uur gepekeld in de koeling)
Ingrediënten:
- 1 hele Zeeuwse kip van 1,4kg
- 3,5 el zeezout
- 1 bosje tijm
- 1 tl zwarte peper
- 2 geraspte citroenschil
- 70g roomboter
- 3 tenen knoflook geperst
- 1 ingemaakte citroen fijn gesneden
- 1,5 el citroensap
Bereiding:
1) Meng 3 el zeezout met de helft van de tijmblaadjes, 1/2 tl zwarte peper, en de citroenrasp van 1 citroen. Smeer de kip goed in en zet in de koelkast voor 4 tot maximaal 24u. Maak de kip schoon met keukenpapier.
2) Meng de boter met de rest van de tijm en de citroenrasp. Meng ook de knoflook, ingemaakte citroen en de rest zwarte peper en zout door het mengsel.
3) Leg de poten naar je toe en haal voorzichtig het kippenvel bij de borst los. Stop met een lepel 2 el van het botermengsel onder het vel en verdeel goed over de 2 borststukken. Smeer de rest van het botermengsel over de bouten. Besprenkel met het citroensap en eventueel nog wat extra zout en peper.
4) Braad de kip voor 70 minuten op 190 graden in het midden van de oven. Bedruip tussendoor 2-3x met het vet wat van de kip afkomt.
5) De kip is gaar bij een temperatuur rond de 70 graden.
Tip: leg onder de kip krieltjes en laat deze gedurende 45 min. meegrillen. Deze nemen lekker het vet op van de kip.
Boodschappenlijstje Wijnhuis de Paap
Vlees: Zeeuwse hele kip, 1,4kg - 4 personen
Wijn: Guinard - Sauvignon blanc of Hammel & Cie - Blaue stunde
Kruiden-specerijen: Kip-cajun-rub en Grilled-chicken-rub
Kijk voor meer foodinspiratie op https://www.instagram.com/fab.kookt/