Zeeuwse Hertstoof met paddestoelen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten: 1 kilo Zeeuwse hertenpoulet, 200gr magere spekblokjes, 375ml rode wijn, 6 sjalotten, 2 winterwortelen, 5 blaadjes laurier, 4 theelepels (verse) tijm, 2 theelepels rozemarijn, 6 kruidnagels en 6 geplette jeneverbessen, bouillonblokje (bij voorkeur paddestoelenbouillon), cranberrycompote 350gr, 6 eetlepels boter, 4 eetlepels bloem, 500 gr. paddestoelen, peper en zout. Evt. binden met maïzena.
Bereiding marinade: maak een marinade van de wijn, gehalveerde sjalotten, in plakjes gesneden winterwortel en de kruiden. Laat het hert een aantal uren of een nacht in de marinade staan. Haal het vlees uit de marinade en droog het. Bewaar de marinade.
Cranberrycompote: cranberrys ca. 5 min koken in het sap van 1 sinaasappel en een zelfde hoeveelheid rode port. Met wat suiker en een snufje kaneel op smaak brengen.
Eventueel ook uit pot.
Smelt 4 eetlepels boter in een braadpan. Bak het vlees hierin en voeg daarna de bloem toe. Roer dit goed door, voeg de marinade met het bouillonblokje toe. Breng dit zachtjes tot het kookpunt en laat het daarna op een laag pitje 2,5 tot 3 uur stoven.
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Bak ze in 2 eetlepels boter en voeg peper en zout toe en voeg ze een kwartier voor het einde van de stooftijd bij het vlees. De cranberrycompote naar smaak toevoegen. Eventueel nog wat binden met maïzena en naar smaak peper en evt. wat zoet toevoegen. Laurierblaadjes, jeneverbessen en evt. takjes van kruiden verwijderen.
Bijgerecht: puree van aardappel met selderijknol. Gebruik hiervoor 3 delen aardappelen en 2 delen selderijknol in gelijke stukken.
Drink er dezelfde wijn bij als in het gerecht is verwerkt. Goede wijn in het gerecht gebruiken proef je echt!
Boodschappenlijst Wijnhuis de Paap
Vlees: Hertenpoulet
Wijnsuggesties: Rocca Primitivo - Lagoalva reserva - Brescou Syrah
Kruiden-specerijen-zout: Rub-nine-peppers
Lees hier ons Interview met Zeeuws hert